leie bilstol if

Beskytt barnet ditt i bilen

Barn er ikke bare mindre, men er også mer utsatt for skader enn voksne. Derfor trenger de ekstra beskyttelse når de sitter i bilen.
Bilbarnestolen skal være EU-godkjent og merket i henhold til ECE-reglement 44-03, UN r129 eller senere. Babybag med sikkerhetsnett er ikke et sikkert alternativ. Bagen sitter fast, men ikke barnet.

Bilbarnestolen må være konstruert slik at bilbeltet kommer over brystbenet, nær halsen. Hoftebeltet skal gå over hoftene, ikke magen, på barnet. En beltestol gir, i motsetning til en pute, god sideveis støtte hvis barnet sovner, noe som gjør at det er bedre beskyttet av bilbeltet.

Barn skal sitte bakovervendt

Et barn som sitter forovervendt har fem ganger høyere risiko for alvorlige nakke- og hodeskader enn om det sitter bakovervendt. Det kommer av at et barns hode er stort og tungt i forhold til kroppen (en ettårings hode utgjør 25 % av kroppsvekten, hos en voksen bare 6 %). I en kollisjon presses kroppen mot barnestolens ryggstøtte og belastningen på barnets nakke og hode blir vesentlig mindre i en bakovervendt stol. Tidligst ved 3-4 års alder kan barnet sitte forovervendt.

Velg bilbarnestol etter barnets alder

Stolen må byttes etter hvert som barnet vokser. Den bakovervendte bilbarnestolen er for liten når barnet er så stort at hodet stikker opp over ryggen på stolen, omtrent i høyde med overkant på ørene.

Sikker montering med ISOfix

ISOfix er et mekanisk festesystem som gjør det enkelt å montere bilbarnestolen. De fleste bilprodusenter tilbyr ISOfixfester i sine nye biler. Bilbarnestolen installeres enkelt med en mekanisk lås som festes i ISOfixfestene som er plassert mellom bilens sete og rygg. Den letteste måten å finne festene på er ganske enkelt å kjenne etter. Som regel finnes festene bare i baksetet, men i noen biler med deaktiverbar kollisjonspute kan du også finne ISOfixfester i passasjersetet.

Med ISOfix bruker du ikke bilbeltet til å feste bilbarnestolen. ISOfix er et ”klikk-inn-system” med indikatorer som viser grønt når stolen er korrekt montert. I alle beltestoler (iZi Up FIX) benyttes ISOfix og bilens belte.

Kjøp aldri forovervendt bilbarnestol til barn som er så små at de skal sitte bakovervendt, selv om de er tilpasset ISOfix-systemet.

Unngå brukte bilbarnestoler

Vi anbefaler at du ikke kjøper en brukt bilbarnestol. En bilbarnestol har en levetid på omtrent ti år. Det vil si at bilbarnestolen ikke skal være mer enn fem år gammel når den tas i bruk av et nytt barn. For en spedbarnsstol er levetiden enda kortere. Etter hvert som bilbarnestolen eldes blir materialet sprøere og mister noen av sine beskyttende egenskaper ved et eventuelt sammenstøt.

Den tekniske utviklingen går stadig framover og en eldre bilbarnestol kan være konstruert med en utdatert sikkerhetsteknologi.

Har bilbarnestolen vært med i en kollisjon? Ta kontakt med vår kundeservice.